41 Flares 41 Flares ×

Kawa Robusta – dla poszukiwaczy mocnych wrażeń

Kawa robusta ziarna w woreczkuOkoło 70% kawy uprawianej na świecie to odmiana Arabica. A co z pozostałymi 30%? Tutaj właśnie wchodzi na scenę nasza bohaterka. Kawa Robusta została odkryta i opisana przez botaników dopiero w XIX wieku w Afryce. Stąd też wywodzi się jej inna, mniej znana nazwa czyli kawa kongijska. Różni się bardzo mocno od kawy Arabica. Podstawowa różnice, na które zwrócimy uwagę gdy spróbujemy tej kawy to smak i moc. Kawa Robusta jest zdecydowanie mocniejsza – zawiera znacznie więcej kofeiny niż jej bardziej szlachetna siostra (arabica 0,8%-1,4% — robusta 1,7%-4,0%).

Smak jest bardzo mocny i wyrazisty, lekko ziemisty,  pozostawia na języku mocno gorzki posmak. Jeśli chodzi o aromat, to kawa robusta zawiera go zdecydowanie mniej – tutaj kawa Arabica góruje zdecydowanie jako odmiana bardziej słodsza i aromatyczna

Kawa Robusta – uprawa i wymagania

Kawa ta jest znacznie łatwiejsza w uprawie. Jak podaje International Coffee Organisation, kawa robusta dojrzewa troszkę dłużej czyli około 10-11 miesięcy, ale ma znacznie mniejsze wymagania jeśli chodzi o jakość gleby i położenie plantacji. Woli nieco większą wilgotność niż jej siostra, gdyż ma znacznie od niej płytszy system korzeniowy.

Może być uprawiana w miejscach o dużym nasłonecznieniu, na różnych wysokościach (najlepiej rośnie w przedziale 0-700m npm.). Jest znacznie bardziej odporna na choroby i szkodniki. Ma też większą niż kawa Arabica wydajność plonów, gdyż z 1 hektara można uzyskać nawet do 4 ton owoców tej kawy. Ziarna tej kawy są bardziej owalne.

Najwięcej plantacji tej kawy znajduje się w zachodniej Afryce, Indiach, Brazylii i w Wietnamie. Własnie w Wietnamie powstały pod koniec XIX wieku pierwsze duże plantacje tej kawy, założone przez francuskich plantatorów – w tamtych czasach Wietnam był francuską kolonią.

 

 

Kawa Robusta – ciekawostki znane i nieznane

  • kawa robusta ma tylko 22 chromosomy, podczas gdy odmiana arabica ma ich aż 44
  • jeśli lubicie delikatną piankę („crema”) na powierzchni kawy, to warto wiedzieć że za jej powstawanie odpowiada właśnie kawa robusta. Dlatego właśnie typowe mieszanki espresso zawierają mniejszy lub większy dodatek kawy robusta
  • plantacja robusty ma zazwyczaj wielokrotnie większą powierzchnię niż plantacje arabiki
  • kawa robusta jest podstawowym surowcem do produkcji kaw rozpuszczalnych
  • najlepsza jakościowo kawa robusta uprawiana jest na plantacjach w Ugandzie i Zairze – znawcy kawy twierdzą, że smak kawy z tych właśnie plantacji bije na głowę wiele średniej klasy odmian arabiki

A jeśli chcesz spróbować, jak smakuje świeżo zaparzona robusta, zachęcam do jej w sklepie internetowym. Najlepiej kupić całe ziarna, oczywiście pod warunkiem, że masz w domu młynek do kawy. Jeśli nie masz, to nic straconego – w sklepie internetowym możesz zaznaczyć, że chcesz kawę już zmieloną, w dodatku będzie można wybrać przy zamówieniu stopień zmielenia. Totalni puryści mogą zakupić Robustę w formie ziaren zielonej kawy, do samodzielnego wypalenia w domu w takim stopniu, jaki nam najbardziej odpowiada. Ale to już naprawdę zabawa dla ZAPALEŃCÓW 🙂

A kawę robusta można kupić tutaj:  Kupno kawy robusta w sklepie internetowym

Krzysztof Rożnowski

 

komentarzy

Powered by Facebook Comments

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, poinformuj proszę znajomych:

41 Flares Facebook 31 Google+ 10 Pin It Share 0 Twitter 0 Email -- 41 Flares ×

12 Responses to Kawa Robusta – mniej szlachetna siostra Arabiki

  1. tommo pisze:

    Ja jednak preferuję 100% arabikę, według mnie domieszki robusty pogarszają smak.
    A informacja o pochodzeniu pianki w espresso ciekawa…
    Pozdrawiam serdecznie

  2. Magdalena pisze:

    Wyjątkowo ciekawe opracowanie. Jestem wielką fanką kawy- uwielbiam odkrywac nowe smaki a także dodatki do kaw. To prawda ,że Arabika ma delikatniejszy smak i mniejszą zawartość kofeiny dlatego czasami swiadomie sięgam po jej mieszanki właśnie z Robustą.

    • Krzysiek pisze:

      Witaj Magda

      Ale za to niektórzy zwolennicy Robusty twierdzą, że Arabica jest kwaśna i bardzo im to nie odpowiada. Tak więc, jak to w życiu bywa, zazwyczaj jest coś za coś 🙂
      Arabica jest delikatniejsza w smaku, ale lekko kwaskowata. Robusta nie ma kwaśnego posmaku, ale jest silniejsza i nieco bardziej gorzka…
      Za to z ciekawostek – wielu znawców rynku kawy twierdzi, że warto kupić lepszą Robustę niż trochę gorszą Arabicę – cena taka sama, a wrażenia smakowe zazwyczaj znacznie lepsze.

      Pozdrawiam serdecznie
      Krzysiek

  3. eve pisze:

    Panie Krzysztofie, wiedza którą Pan posiada na temat kawy jest oszałamiająca. Musi to być prawdziwa pasja, a ja dziękuję za ciekawe informacje.

    Pozdrawiam, Ewelina

    • Krzysiek pisze:

      Pani Ewelino

      Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że dowiedziała się Pani czegoś ciekawego z mojej strony

      Pozdrawiam serdecznie

      Krzysiek

  4. Pawel pisze:

    Co prawda fanem kawy nie jestem, ale poczytać zawsze można 😉 Jakoś nigdy nie mogłem się przekonać ale moze jak trochę poczytam to w końcu się uda?

  5. cuinet pisze:

    ” Około 70% kawy hodowanej na świecie to odmiana Arabica.” „Może być hodowana w miejscach o dużym nasłonecznieniu.” – Hoduje się zwierzęta, natomiast rośliny są uprawiane. Miłego dnia.

    • Yoana pisze:

      Jennifer from St. LouisI parshuced a kilo of PlanetCoffee and love it! I have to admit that it is the first thing that I think about when I wake up:) Previously, with other beans that I had parshuced, I had trouble finding the right amount to use so that the flavor was balanced yet strong. With your PlanetCoffee, I get a good batch every time!! I’m a happy customer:)30/06/2012, 1:05 PM

    • gdańszczanin pisze:

      Ale durni hodować nie trzeba – rodzą się na kamieniu. Potem taki pacan wysila się by udawać mądrego. Wychodzi palant-mędrala. Miłego dnia.

  6. Kuba pisze:

    Bardzo interesujący blog, wiele można dowiedzieć się o kawie, tylko szkoda, że brak kontynuacji. Z niecierpliwością czekam na kolejne artykuły. Pozdrawiam

41 Flares Facebook 31 Google+ 10 Pin It Share 0 Twitter 0 Email -- 41 Flares ×