36 Flares 36 Flares ×

Kawa Arabica – bardziej ceniona odmiana kawy

Kawa ArabicaKawa Arabica to gatunek kawy pochodzący z gór Jemenu oraz z Półwyspu Arabskiego (stąd nazwa tej odmiany). Jest spotykana także w górach Etiopii oraz w południowo-wschodnim Sudanie. Znana jako „kawa górska” lub „kawa arabska”.  Jej historia to historia uprawy kawy przez ludzi i datuje się na ponad 1000 lat wstecz. Obejmuje południowo – zachodnią część Półwyspu Arabskiego, gdyż to tam właśnie miały powstawać pierwsze uprawy tej niezwykłej rośliny.

Uważa się, że kawa Arabica jest lepsza w smaku, bardziej delikatna i ma ziarno lepszej jakości niż inne odmiany, jak np Robusta. To może być kwestia gustu i uznania, za to faktem bezdyskusyjnym jest to, że zawiera dużo mniej kofeiny niż inne odmiany kawy. Właśnie temu może zawdzięczać swój delikatniejszy smak.

W przypadku dzikich upraw trudno tutaj mówić o krzewie kawowca… odmiana Arabica potrafi bowiem wyrosnąć do około 12 metrów wysokości, więc to już całkiem spore drzewko. Oczywiście na plantacjach nie dopuszcza się do takiego wyrośnięcia krzewów, gdyż zbiory owoców kawowca były by dużo trudniejsze i bardziej niebezpieczne.

Kawa Arabica

Kawa Arabica – uprawa i plantacje

Kawa Arabica to bardzo wymagająca odmiana. Najlepiej udaje się w górach – idealna dla niej wysokość to około 1.300 – 1.500 m npm. Ale można spotkać plantacje tak na poziomie morza jak i wysoko w górach na wysokości około 2.800 m npm. Nie wiadomo tylko jaki ma to wpływ na jej smak.

Wymaga odpowiedniej porcji wilgoci, ale nie lubi nagłych opadów. Idealnie dla niej jest, kiedy opady są rozłożone równomiernie na cały rok. Są tez wymogi odnośnie temperatury – idealna dla odmiany Arabica temperatura to 20 °C, ale można ją hodować także w nieco niższych temperaturach.

Byle tylko nie było mrozu, bo ten dla krzewów kawowca może być zabójczy. Nie można też zapomnieć o świetle… lubi nasłonecznienie, ale oczywiście bez przesady. Krzewy na plantacjach mają wysokość około 5 m, ale często w okresie zbiorów są przycinane do 2 m.

 

 

Kawa Arabica – gdzie można znaleźć jej uprawy?

Dawno minęły już czasy, gdy monopol na uprawę tej rośliny miały tylko niektóre państwa. Obecnie można ją spotkać w wielu krajach strefy zwrotnikowej. Najsłynniejsze jej uprawy, to oczywiście Afryka równikowa, ponad połowa Ameryki Południowej, z najsłynniejszymi plantacjami w Brazylii. Dalej południowa część Indii oraz Cejlon, Jawa i Sumatra.

Plantacje kawy można także znaleźć nawet na Hawajach. W zależności o położenia plantacji różnie przebiegają zbiory kawy Arabica. Na wyspie Jawa drzewa rosną i owocują praktycznie przez cały rok, więc kawa arabica zbierana jest tam ciągle. Dla odmiany w Brazylii już nie jest tak dobrze. Tam zbiory mają miejsce tylko w zimie, bowiem drzewa są bardziej sezonowe.

Kawa Arabica – od owocu na drzewie do kawy w filiżance

Co dzieje się od momentu zbiorów? Warto chyba dodać, że zbieramy owoce kawowce, a najbardziej interesują nas zawarte w nich pestki. To właśnie w przyszłości będą nasze ziarna kawy. Po zbiorach i umyciu owoców następuje proces pozbywania się miąższu i wydobywania ziaren zielonej kawy…  do produktu końcowego, jakim jest czarna kawa, jeszcze daleko, ale to już temat na następny post, do którego serdecznie zapraszam

A jeśli chcesz spróbować, jak smakuje Kawa Arabica, proponuję zakup świeżych ziaren tej kawy w sklepie internetowy. Jeśli masz młynek do kawy, to zdecydowanie polecam kupno całych ziaren – naprawdę nie ma nic lepszego niż zapach świeżo zmielonej kawy, nie mówiąc już o tym, jak taka kawa smakuje. Ale jeśli nie masz młynka, to nic straconego – możesz w sklepie internetowym zamówić kawę zmieloną i do tego wybrać stopień zmielenia 🙂

A różne rodzaje kaw arabica możesz kupić tutaj:  Sklep internetowy z kawami Arabica

 

Krzysztof Rożnowski

 

komentarzy

Powered by Facebook Comments

Jeśli podobał Ci się ten artykuł, poinformuj proszę znajomych:

36 Flares Facebook 31 Google+ 5 Pin It Share 0 Twitter 0 Email -- 36 Flares ×

6 Responses to Kawa Arabica czyli co było na początku

  1. tommo pisze:

    Oczywiście kawę można potraktować jak zwykły „budzik”, ale niewiele trzeba żeby dostrzec w kawie bogactwo i różnorodność smaków i aromatów. To trochę jak z winem…

  2. Mati pisze:

    Nie jestem ekspertem od kawy. Jednakże Arabica jest na tyle popularna, że każdy ją pije. Kilka razy zdarzyło mi się wypić coś innego, jednakże Arabica wydaje się być najlepsza z nich wszystkich.

  3. Ra pisze:

    Uważam, że kawa jest przereklamowana. Spróbujcie z rana, zamiast filiżanki kawy, zrobić sobie szklankę soku z pomarańczy. Wcześniej, np. wieczorem poprzedniego dnia włóż owoce do lodówki. Gwarantuję iż stawia bardziej na nogi!

    • Kawanalawe pisze:

      Myślę, że nie tylko o stawianie na nogi tu chodzi. Smakosze kawy, wybierając swoją ulubioną mieszankę, chyba o wiele częściej zwracają uwagę na inne walory kawy takie jak: kwaskowatość, gorycz, body czy ogólną równowagę. Jak zawsze jednak jest to kwestia subiektywna. A kto chce się pobudzić, niekoniecznie przy pomocy kawy, ma wiele opcji do wyboru.

      • Krzysiek pisze:

        Dokładnie tak – część ludzi nie wiedzieć dlaczego, nie przyznaje się że po prostu bardzo lubi kawę, jej smak i aromat. Wolą mówić, że jak się nie napiją kawy, to się nie obudzą 🙂

  4. Mateusz pisze:

    Niestety w sklepach pojawiło się bardzo dużo imitacji kawy arabica, które tylko z nazwy są podobne do opisywanej tu kawy tak więc warto na to zwrócić szczególną uwagę.

36 Flares Facebook 31 Google+ 5 Pin It Share 0 Twitter 0 Email -- 36 Flares ×